Kokeellisena luonnontieteenä fysiikan opiskelu edellyttää myös laboratoriotöiden tekemistä. Näistä täytyy tyypillisesti kirjoittaa jonkinlainen selvitys eli selkkari. Selkkarit voi nyhertää kokoon Wordilla tai LibreOffice Writerillä, mutta pitkällä aikavälillä LaTeX on mielenterveyden säilyttämisen kannalta suositeltava vaihtoehto. Aloittaminen saattaa tuntua vaikealta, koska dokumentti käännetään ajoittain kryptiseltä näyttävästä lähdekoodista, mutta siihen totuttautuminen kannattaa. LaTeXilla nimittäin sisällysluetteloiden, matemaattisten merkkien ja kaavojen sekä viitteiden käyttäminen on huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi Wordilla.

Aloittamisen helpottamiseksi voit ladata zipin, jossa on kaikki yksinkertaisen selkkaripohjan kääntämiseksi tarvittavat tiedostot. Tuloksena pitäisi syntyä tämän näköinen selkkaripohja. Pohjaan on koottu joitain aivan aloittelijalle hyödyllisiä ohjeita, jotka todennäköisesti ovat hyödyksi selkkaria kirjoittaessa. Apua ja ohjeita asentamiseen ja käyttöön löytyy muun muassa virallisilta sivuilta sekä pitkänpuoleisesta johdannosta LaTeX2e:n käyttöön.

 Mikäli alkuun tuntuu hankalalta, kannattaa muistaa, että viimeistään kandidaatintutkielmassa kannattaa ehdottomasti käyttää LaTeXia ja mikäli aikoo tutkijaksi kannattaa muistaa, että tieteelliset julkaisut vaativat LaTeXin käyttöä julkaistavissa artikkeleissa.