Kuplasumu H-alpha-suotimen läpi kuvattuna.

Meridiaanin havaintoryhmä on syksyllä 2013 perustettu ryhmä havaitsevasta tähtitieteestä kiinnostuneita opiskelijoita. Meillä on pääsy Kirkkonummen Metsähovissa sijaitsevalle observatoriolle, missä sijaitsee Helsingin yliopiston omistama 60 cm teleskooppi, missä käymme säännöllisesti tekemässä omia havaintojamme tavallisesti yliopiston CCD-kameralla. Observatoriolle on noin 45 min automatka. Teoriassa paikalle pääsee myös bussilla, mutta tämä on vaikeaa harvoin kulkevien yhteyksien takia. Metsähovissa on mahdollista havaita sitä mikä itseään kiinnostaa, ihan vain omaksi huvikseen, mutta sieltä on myös mahdollista kerätä aineistoa opinnäytetyötä varten. Olemme myös osallistuneet kansainvälisiin havaintoprojekteihin, kuten GAIA -avaruusteleskoopin löytämien asteroidien seurantaan.

Havaintoryhmän Metsähovi-matkoista tiedotetaan ryhmän sähköpostilistalla. Listalle voi liittyä lähettämällä mailin "subscribe meridiaani-havainto" osoitteeseen majordomo(ät)helsinki.fi, tai olemalla yhteydessä Meridiaanin havaintovastaavaan (mikko.vuori(ät)helsinki.fi).

Metsähovissa on havaittu mm. asteroideja, eksoplaneettoja, muuttuvia tähtiä, supernovia, galakseja, kaasusumuja ja Gamma Ray Burstien jälkihehkuja.

Havaintotoimintaan liityviä linkkejä

Havaintoryhmän tuottamaa dataa: https://www.dropbox.com/sh/vcfm1m51mjzq6h2/9zMCGuyGNu

Havaintoryhmän tuottama julkaisu: https://arxiv.org/abs/1809.04479

Fits-tiedostoja pystyy avaamaan esimerkiksi ds9:llä: http://ds9.si.edu/site/Home.html

GAIA:n asteroidi-follow-up verkosto: https://gaiafunsso.imcce.fr/index.PHP

GAIA:n fotometriset alertit: http://gaia.ac.uk/selected-gaia-science-alerts

Hyvä työkalu etsinkarttojen tekemiseen: http://aladin.u-strasbg.fr/AladinLite/
 
Hyvä tähtikarttasovellus: http://www.stellarium.org/fi/
 
Pöllösumu (Ha-RGB)